Денонощните ритми в природата
В съвременния свят на високи технологии човек все повече прекарва живота си заобиколен от компютри, изкуствено осветление, в кондициониран въздух, хранейки се с процесирани и генетично моделирани храни. Той постепенно загубва извечната си връзка с природата. Забравя, че е част от нея, че се подчинява на едни и същи закони. В човешката биология, както в целия заобикалящ ни свят, се наблюдава цикличност с различен характер и продължителност. Въртенето на Земята около собствената и ос е в основата на денонощния ритъм. В този цикъл от 24 часа от изгрев до залез и след това отново от залез до изгрев в природата последователно доминират трите основни доши: вата, кафа и питта.
- преди и около зазоряване2 – 6 часавата
- утро6 – 10 часакафа
- около обяд10 – 14 часапитта
- след обяд и на смрачаване14 – 18 часавата
- вечер18 – 22 часакафа
- среднощ22 – 2 часапитта
seasons Ако станете от сън през вата-периода, Вие се възползвате от качествата на вата доша: лекота, бодрост и подвижност. Разсънването е най-лесно тогава. Изпразването на дебелото черво, което е главното седалище на тази доша, е оптимално в този период, който бележи пик в неговата биологична активност. Ако се забавите и навлезете в кафа- периода, ще се почувствате тежък, вял, мързелив и ще се разсъните трудно. Тези усещания ще Ви следват през целия ден. Ако навикът да ставате късно се затвърди, постоянно ще имате чувсво, че Ви се спи. Около обяд, в периода на доминиране на огнената доша, е най-активният период. Работоспособността е най-голяма, храносмилателните възможности са най-силни. Апетитът се изостря и това е подходящото време за най-голямото хранене за деня - обядът. Питта доша е отговорна за храносмилането и обмяната на веществата. От 14 часа отново започва вата-период. Умствената дейност е най-продуктивна, сръчностите са най-големи в тези часове. След 18 часа започва кафа-период. Активността на организма спада. Вечерята трябва да бъде ранна и необилна. Ако си легнете в кафа-периода, преди 22 часа, ще спите дълбоко и спокойно. След 22 часа отново започва питта-период. Активността на организма нараства, вече не ни се спи както преди и когато си легнем, заспиваме трудно, а сънят ни е неспокоен. Човек трябва да познава и да се съобразява с тези цикли, да се движи в хармония с вълните на природата, а не да се бори с тях.
  Начало  |  Статии и лекции  |  За нас  |  Лечебни програми  |  Цени  |  Приятели  |  Библиография  |  Курсове  |  Галерия  |  Контакт  
Всички права запазени © 2017 Аюрведичен Център - София