Сезонните ритми в природата
Въртенето на Земята около Слънцето е в основата на сезонната цикличност в природата. Един пълен годишен цикъл ни превежда през кафа, питта и вата периоди. Дошите са навсякъде в природата и вътре в нас, правейки ни неразделна част от заобикалящия ни свят.

Зимата и ранната пролет са кафа-сезон. Времето е студено и влажно. Това е периодът на острите респираторни заболявания: хрема, бронхити, трахеобронхити. Обострят се хроничните синуити и бронхити и бронхиалната астма. Увеличават се секретите от горните дихателни пътища. За да се предпазите от всичко това, консумирайте топли храни и напитки. Горещият чай от джинджифил е добър избор. Яжте повече лютиви, стипчиви и горчиви храни като люти чушки, чили, леща, боб, а през пролетта – пресни салати и спанак. Сладкишите трябва да се намалят, а рафинираната захар да се замени с пчелен мед. Предпочитайте по-леки и сухи храни, с по-малко мазнини. Тежките млечни продукти като сирене, кисело мляко, сладолед, са особено склонни да увеличават кафа и трябва да се намалят.

През късната пролет и лятото, когато започнат горещините, е питта-сезонът. Увеличаването на топлината в природата и във Вашето тяло може да предизвика киселини в стомаха, конюнктивити, кожни възпаления. През този период предпочитайте хладни храни и напитки, но не ледено студени. Консумирайте сладки, горчиви и стипчиви храни като: ориз, млечни произведения, сладки плодове, салати и други пресни листни зеленчуци, бобови варива. Използвайте питта – успокояващи подправки като копър, кориандър, кимион, кардамом. Намалете киселото, соленото и лютото. Не прекалявайте с физическите упражненния. Водните спортове са за предпочитане.

През есента, когато времето е студено и ветровито, доминира вата доша. Ако тя се увеличи твърде много може да ни обхване безпокойство и безсъние, да получим главоболие, болки в гърба и ставите, запек, кожата ни да стане необичайно суха. Всичко това са последици от дисбаланса на вата доша. Късното лягане и преумората допълнително утежняват това състояние. За да избегнете всичко това, консумирайте топли напитки и храни, с повече мазнина отколкото през другите сезони като ядки, задушени зеленчуци в масло, млечни произведения. Всичко да е добре сготвено, а не сурово. Избягвайте салатите от сурови зеленчуци. Яжте повече сладко, кисело и солено. Избягвайте горчивите, люти и стипчиви храни. Апетитът се увеличава като естествена мярка за намаляване на вата, но не яжте повече отколкото може да усвоите. Препоръчвани подправки са канела, джинджифил, кимион. Пазете се от студа. Не прекалявайте с физическите упражнения.

Преходите от един сезон към друг са особено критични периоди, в които започват всички заболявания. За да запазим своето здраве, трябва да преминаваме с особено внимание през тях. Дошите са нестабилни под влияние на атмосферните промени и човешкият организъм е податлив на болести. Според Аюрведа през тези преходи се извършват преобладаващата част от естествените механизми за очистване на тялото. Уникалната лечебна система ПАНЧАКАРМА улеснява и усилва тези естествени процеси. Процедурите, които я съставляват, са най-ефективни на двете основни граници между сезоните:

- преходът от есента към зимата, от 20 октомври до 20 ноември, е най-подходящото време за елиминиране на трите доши.

- прeходът от зимата към пролетта – от 21 март до 21 април е най-доброто време за елиминиране на кафа доша.

Увеличените доши трябва да се изхвърлят преди да се настанят дълбоко в организма и да причинят заболяване.

seasons
  Начало  |  Статии и лекции  |  За нас  |  Лечебни програми  |  Цени  |  Приятели  |  Библиография  |  Курсове  |  Галерия  |  Контакт  
Всички права запазени © 2017 Аюрведичен Център - София